היסטוריה
Home » היסטוריה
אודות האגודה
נוסדה בשנת 1935
על רקע הקמת המפעל הציוני ומפעל העלייה בשנים הראשונות של המאה ה20 נולדו שלושה גופים המאגדים בעלי מקצוע בתעשיית הפרסום: אגודת הציירים לגרפיקה שימושית" (1935), האיגוד הארצישראלי לפרסום (1937) ו"איגוד התפאורנים העבריים בארץ ישראל" (1937).
השם "אגודת הציירים לגרפיקה שימושית" מוטבע עם הקמתה וסמלה (היוחלף ב-1968) נוצר בידי רודי דיין (דויטש). חברי האגודה הראשונים, רובם ככולם, גרפיקאים מנוסים, יוצאי מרכז אירופה וביניהם: רודי דיין, פרנץ קראוס, דוד שנאור, שבתאי רובין, טוביה אהרוני, האחים שמיר, יחיאל כוגן ואחרים. קבוצה זו של גרפיקאים ובראשה ר. דיין נאלצה לנהל מאבקים במישורים שונים והבולט שבהם הוא המאבק למען ההכרה בגרפיקה כמקצוע.
התערוכה הראשונה והחוברת הראשונה
התערוכה הראשונה של האגודה, המציגה את השיגי הגרפיקה הארץ-ישראלית, נערכת ביריד המזרח (1936), ולוקחים בה חלק 18 חברי האגודה. ב1938 מוציאה האגודה לאור את החוברת "גרפיקה שימושית בא"י״ ובה סקירה על פעולות האגודה וחבריה ופרסום עבודותיהם. "אגודת הציירים לגרפיקה שימושית" מוקמת כגוף בעל מבנה דמוקרטי ואופי אליטיסטי, דבר שנועד לסייע בשמירת הרמה המקצועית של חבריה.
מעורבות בתעמולה הארץ ישראלית ובשנות הקמת המדינה
בשנות מלחמת העולם השנייה, נקראת גם אגודת הגרפיקאים להתגייס למאמץ המלחמתי ובשנת 1942 בשיתוף פעולה עם האיגוד הא"י לפרסום, מופצת תעמולת בארץ ישראל. ובעקבותיה תערוכה ב-1943 שכותרתה "גרפיקה שימושית בארץ בימי שלום ומלחמה״.
בשנת 1945 חוגגת האגודה, בת 34 חברים, 10 שנים להיווסדה בתערוכת "אמנות שימושית בארץ ישראל"
עם הכרזת המדינה נבחר ריכרד לוי, לאחר תקופת פעילות באגודה, לשמש כיועצה הגרפי של ממשלת ישראל. תפקיד שיכהן בו במשך 10 שנים ובמסגרתו עוברות תחת ידיו כל ההזמנות הממלכתיות: דגל הלאום, סמל המדינה (שעוצב ע"י שמיר), סמלי חילות צה"ל וכד'.
המאבק להכרה בגרפיקה כמקצוע
תקופת כהונתו של גד רוטשילד כנשיא (1953-68) עומדת בסימן המשך המאבק להכרה בגרפיקה כמקצוע. בתקופה זו נעשו פעולות הסברה והפצת מידע בקרב הגרפיקאים, המוסדות והקהל הרחב מחד, ואף נערכים משפטי חברים על פלגיאטים ועל סטייה מנוהלי האתיקה המקצועית מאידך
בשנת 1966 נמנית האגודה בין האגודות המייסדות את ה"איקוגרדה"- אירגון בינלאומי של אגודות המעצבים הגרפיים וסימונה הבינלאומי של "אגודת המעצבים הגרפיים בישראל" הוא GDAI (המשמש כשם המתחם של האגודה).
סמל חדש לאגודה ותקופת כהונתו של צבי נרקיס כיו״ר האגודה
בתחרות הנערכת בשנת 1968 לעיצוב סמל חדש לאגודה, זוכה הצעתו של יעקב לנדאו במקום הראשון. ובשנת 1969 נבחר המעצב צבי נרקיס ליו"ר האגודה וזו עומדת בסימן הידוק הקשרים בין האגודה לשירות הבולאי ולמכון הישראלי לאריזה ולעיצוב המוצר. במוזיאון ישראל נפתחת תערוכת "עיצוב גרפי בישראל" ומתקיים הכנס "אות היא עולם" ביוזמתו של משרד החינוך והתרבות בשיתוף עם האגודה.
חיזוק מבנה האגודה, ופיתוח קשרים בין לאומיים
עם היבחרו של ירום ורדימון, נציג הדור החדש, לתפקיד יו"ר האגודה, חלה התפתחות בגיבוש האגודה כאגודה מקצועית ומתחילים להתפתח קשרים בינלאומיים, בעקבות מינויו של ורדימון לחבר הנהלת ה"איקוגרדה" (1972).
באפריל 1977 מופיע לראשונה המסמך של "המלצות לתמחור" של האגודה במתכונתו החדשה ביוזמתם של גד אלמליח וגבי נוימן. האחרון גם פועל בתחום החוקי ויוזם חיזוק מבנה האגודה כגוף משפטי על-ידי רישומה כעמותה ובתקופתו נקבעים הסכמי שכר עם מוסדות השלטון כגון: בנק ישראל, החב' הממשלתית למדליות ולמטבעות ועוד.
1985: שנת ה-50 לאגודה
שלושה אירועים מציינים את שנת ה-50 לאגודה:
תחרות כרזות – בה זוכות כרזותיהם של ירום ורדימון במקום הראשון, מוריס ארבל בשני וגד אלמליח בשלישי.
בנוסף, בשנה זו אחראית האגודה על הוצאתו לאור של הספר עיצוב גרפי בישראל 1985, וקיומו של הקונגרס הראשון בישראל לתקשורת חזותית שנערך בחיפה.
באותה שנה נבחר אייב רוזנפלד לסגן נשיא ה"איקוגרדה" העולמית, תפקיד אותו ממלא עד לשנת 1992.
האגודה מארחת את הקונגרס ה-13 של ארגון ה"איקוגרדה" העולמי
בשנת 1989 האגודה מארחת בישראל את הקונגרס ה-13 של ארגון ה"איקוגרדה" העולמי אשר מתקיים באוגוסט באותה שנה בשיתוף אוניברסיטת תל-אביב
עם היבחרו של דוד טרטקובר ליו"ר ב- 1993, מקבלת האגודה את מקום משכנה מעיריית תל-אביב , מקלט אמנים ברחוב דב-הוז. (עד למבצע צוק איתן אז התבקשה לפנות את המקלט…)
כמו-כן מקבלת האגודה הכרה ותמיכה תקציבית ממשרד החינוך, לימים משרד המדע התרבות והספורט.
תחרות "חתך הזהב" ותחרויות נוספות
בשנת 1998 מקבל חבר האגודה, דן ריזינגר את פרס ישראל והאגודה החלה לקיים את תחרות "חתך הזהב" במתכונת דו שנתית ומהווה אירוע שיא בהוויה של עיצוב גרפי לתקשורת ויזואלית בישראל.
בסוף 1999 נבחר וועד חדש, אייב רוזנפלד נבחר לתפקיד יו"ר האגודה ואיתו בהנהלה יואב בן-צור ורן כספי. הם ממשיכים בקיום מפגשים, תערוכות וימי עיון ובינהם תחרות לעיצוב סמל וסיסמה למשרד לאיכות הסביבה בשנת 2000, תחרויות לעיצוב סמל למשרד התעשייה והמסחר ולעיצוב סמל למשרד מבקר המדינה בשנת 2002 , תערוכת "הלקוח סרב" בגני התערוכה בתל-אביב בשנת 2001, תחרות לעיצוב בול "55 לעצמאות ישראל״ בשנת 2002, תחרות לעיצוב סמל וחיבור סיסמה למשרד המדע והטכנולוגיה אשר נערכה בשנת 2005, ותחרות לעיצוב כרזה שתלווה את המשלחת הישראלית לאולימפיאדה בבייג'ין 2008.
השנים האחרונות
בשנת 2008 מונתה חני עבודי לתפקיד יו"ר העמותה ומשנת 2009 משמש ניר נבות בתפקיד זה. במהלך כהונתם הערכו תחרויות רבות למעצבים ברחבי הארץ עם ארגונים כגון אור ירוק, השירות הבולאי ועוד.
בשנת 2019 החליטה האגודה לכתוב מחדש את החזון שלה ולהתאים את עצמה לזמנים בה ההגדרה העצמית של מעצב אינה ברורה כפי שהיתה לפני 85 שנה בעת הקמתה. לצורך המהלך האסטרטגי מונה גל זונשיין לתפקיד מנכ"ל מקצועי לאגודה.